Sov deg smart og sterk
God søvn gir kroppen en sjanse til å hente seg inn og bygge seg opp. Søvn er helt vesentlig for en god helse, og dårlig søvn kan føre til depresjon, diabetes, overvekt og hjerte- og karsykdommer.
Kategori
Trening og treningstips
Egentlig burde det være det mest naturlige som finnes. Å sove er et av våre mest grunnleggende behov, og noe vi gjør regelmessig hele livet. Men likevel hører vi stadig om at tenåringer surfer på nettet i stedet for å sove, om småbarnsforeldre som er i ferd med å gå til grunne på grunn av søvnmangel, og at søvnproblemer blant eldre øker.
– I følge statistikk fra svenske SCB har det vært en jevn økning fra 1980-tallet i gruppen som oppgir at de har søvnproblemer. Det gjelder både menn og kvinner. Spesielt gruppen 16–24 år rapporterer at de ofte har problemer og sover for lite, sier Markus Jansson-Fröjmark, psykolog og dosent ved Örebro universitet. Han har studert søvnforstyrrelser hos 5000 svensker i alderen 16–70 år.
Behovet for søvn varierer
Hvor mye søvn vi behøver per natt er umulig å si. Selv om gjennomsnittet ligger på mellom sju og åtte timer, så finnes det personer som klarer seg med fem timer per natt. Andre trenger opptil ti. Rent generelt trenger barn og tenåringer mye søvn ettersom de vokser og bruker mye energi. Eldre menneskers søvnbehov reduseres, og kvaliteten på søvnen blir dessuten dårligere med årene.
Tidligere har forskerne trodd at sykdommer og psykisk dårlig helse øker risikoen for søvnforstyrrelser, men den seneste forskningen tyder på det motsatte.
– Langvarige søvnforstyrrelser fører ikke bare til tretthet og oppmerksomhetsproblemer, men også til utbrenthet, depresjon, diabetes, overvekt og hjerte- og karsykdommer, sier Markus Jansson-Fröjmark. Akkurat hva det skyldes, er foreløpig kun spekulasjoner.
– Det kan handle om alt fra psykologiske årsaker til fysiologiske aspekter som stoffskifteproblemer, sier han.
Sov og bli smart
Spesielt alvorlig er det når dyp- og REM-søvnen forstyrres. Det er da cellene i kroppen, og ikke minst i hjernen, fornyes og opparbeides. Omtrent som når du oppgraderer datamaskinen din.
Hukommelsen oppdateres, og det vi lærer i løpet av dagen bearbeides og blir til varig kunnskap. Du blir helt enkelt smartere når du sover.
– Vi vet også at det er under søvnen produksjonen av veksthormoner skjer. Det innebærer at det er spesielt viktig at barn og ungdom sover godt for at de skal kunne vokse og utvikle seg normalt.
Søvnen har også en forebyggende funksjon rent helsemessig.
– Vi vet at god søvn reduserer risikoen for infeksjoner. Å sove dårlig en gang i blant er ingen fare. Det er når forstyrrelsene er tilbakevendende og langvarige at de kan bli et helseproblem.
Frykten for dårlig søvn
Det er lett å havne i en dårlig søvnspiral. Man uroer seg allerede på dagtid for at man ikke skal klare å sovne, legger seg for tidlig uten å være skikkelig trøtt, vrir seg i sengen og ser på klokken. Og så blir det bare enda vanskeligere å slå seg til ro.
– Har du hatt problemer med å sove i en måned eller mer er det på tide å søke hjelp. Det samme gjelder hvis du får problemer med å fungere på dagtid på grunn av søvnmangel, sier Markus Jansson-Fröjmark. – Medisinering kan hjelpe i en kortere periode, men min erfaring er at det er KBT-behandling (kognitiv adferdsterapi) som er mest effektiv.
KBT for bedre søvn
KTB jobber med å bryte fastlåste vaner relatert til søvn. Da lærer man seg gode søvnrutiner, som for eksempel å legge seg til omtrent samme tid hver kveld. Men også å ikke bli liggende i sengen og gruble når man ikke får sove. Det er bedre å stå opp og gjøre noe annet til man føler seg søvnig.
Terapien innebærer også flere ting, som å skrive søvndagbok for å få oversikt over hvor du sover, noe som ofte er mer enn du tror. Innimellom kan man også pålegges søvnrestriksjoner, for å innarbeide nye, gode søvnvaner.