Slik får du tid til å trene
Det er faktisk mulig at du med veldig enkle grep kan finne tid til deg selv og trening, selv i en hektisk hverdag!
Kategori
Trening og treningstips
Ikke tid til trening
Dette er uten tvil den vanligste unnskyldningen for ikke å trene. Og la oss være de første til å uttrykke den største forståelse for hvor hektisk hverdagen kan være! Det er ofte full fart fra tidlig morgen med levering i barnehage og på skole, jobb, henting etter jobb, kjøring og henting på aktiviteter før man mest av alt har lyst til å stupe ned på sofaen dersom kvelden byr på noe ledig tid.
Så hvordan skal man finne tid til trening når opplevelsen er at det rett og slett ikke er ledig tid til overs? Vi skal komme med to spørsmål du kan prøve å besvare og som kanskje kan gi deg et nytt syn på tiden og treningen din:
Er du helt sikker på at det er tid du mangler?
Hva er det du anser som en fullverdig treningsøkt?
Stjel tid fra andre aktiviteter!
Ja visst er hverdagen travel og alle ønsker seg mer tid. Men like fullt er tid knyttet opp mot prioritering, og hvor høyt oppe på prioriteringslista er trening og bevegelse? Kan det tenkes at tid brukt på sofaen foran tv´en eller surfing på sosiale medier kunne vært brukt til trening? Kan det tenkes at du kunne klart å la noe av ryddingen hjemme ligge til du får trent i alle fall en halvtime? Kanskje føles ikke rotet så overveldende heller, når du kommer tilbake etter en halvtimes løpetur?
Her er noen tips til aktiviteter du kan stjele tid fra:
I stedet for å stupe ned i sofaen kan du gå deg en tur eller dra på treningssenteret.
Regn ut hvor mye tid du bruker hver dag på å surfe på mobilen/sosiale medier. Installer app på mobilen din som måler din tidsbruk. Se på det som en bank: velg å bruke de minuttene (eller timene!) på trening i stedet.
Bruker du mye tid på å rydde etter alle andre hjemme? La det av og til bli liggende, og bruk tiden på deg selv og litt bevegelse!
Kom deg i seng om kvelden, og velg å stå opp litt tidligere enn du normalt pleier. Da kan du stjele til deg en halvtimes powerwalk før resten av huset våkner. Vi lover at du vil føle deg uforskammet frisk resten av dagen!
Vær kreativ!
Det er altfor mange som tror at de må trene opp mot to timer for at det skal kunne regnes som en fullverdig treningsøkt. Da blir det altfor mange som dropper treningen fordi de rett og slett ikke har de to timene. Men trening handler jo i bunn og grunn om å bevege seg. Og ikke er det så mye som skal til heller! I tillegg til at vi på SATS har mange gruppetimer som er unnagjort på en halvtime, kan du selv enkelt snike inn trening når du nå vet at all bevegelse teller! Kommer du deg opp av sofaen og går til butikken har du jo allerede knust de som fremdeles ligger på sofaen.
Her er noen tips til enkel bevegelse i hverdagen som absolutt teller med i treningsregnskapet:
Ta trappen i stedet for heis
Gå/sykle til jobb i stedet for å kjøre. Evt. hopp av et stopp tidligere på t-banen/bussen og gå siste biten.
Skal poden på fotballtrening? Hva med å løpe/gå deg en tur mens du venter?
Tren hjemme, i stua, på kjøkkenet – ved å senke terskelen vil du finne ut at det er veldig mange morsomme treningsøkter som kan utføres hvor som helst!
Vær fornøyd med ti minutter eller tretti minutter. All bevegelse er bra, litt er bedre enn ingenting!
Hvor mye må man trene for å oppnå effekt?
Vi leter alltid etter den perfekte balansen mellom å oppnå mest mulig for minst mulig innsats. Dette gjelder også for trening, og hvor mye er det egentlig som skal til for at det skal ha en effekt?
Helsedirektoratet anbefaler alle voksne og eldre 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke. Dette vil si for eksempel to gruppetimer i uken pluss en hverdagsaktivitet som en søndagstur eller liknende.
Ole Hjelle, norsk hjerneforsker og fastlege viser i sin bok «Sterk hjerne med aktiv kropp» til HUNT-studien i Nord-Trøndelag. Der slås det fast at det kreves langt mindre fysisk aktivitet for å forebygge depresjon enn for å behandle den. Mens det holder med én gåtur i uken for å unngå å bli deprimert, må man ha minst tre økter med moderat intensitet for å behandle sykdommen.
Forebygging er med andre ord alltid bedre enn behandling, og derfor ønsker vi i SATS å fokusere på at litt er bedre enn ingenting. Dessuten vet vi også at om du først kommer deg i aktivitet, så skal det lite til før du plutselig har etablert en rutine du ikke klarer deg uten.
Og husk: en halvveis gjennomført treningsøkt er uansett bedre enn en treningsøkt som bare ble i tankene dine!
Kilder:
Ole Hjelle, Sterk hjerne med aktiv kropp
Folkehelseinstituttet, Nasjonal kartlegging av fysisk aktivitet hos voksne og eldre (KAN-undersøkelsene)