Vanskelig å finne noen som ikke har glede av trening
Rent biologisk er det nesten umulig å ikke være glad etter endt treningsøkt! Her kan du lese mer om coctailen av belønningsstoffer som hjernen bades i når du trener!
Kategori
Trening og treningstips
Har du hørt om endorfiner? Det er noe så fantastisk som kroppens eget lykkehormon, produsert i din egen kropp, av deg selv.
Hva skjer i hjernen når du trener?
Når musklene dine jobber får vi et lite kick som gjør at vi kjenner oss ekstra sterke og glade. Det frigjøres et hormon som kalles endorfiner, som også altså kalles lykkehormonet. Endorfiner gir en følelse av lykke, ekstase og eufori, og de reduserer smerte. Etter trening vil du få en sterk følelse av å være fornøyd og tilfreds, det er disse belønningshormonene som farer omkring i kroppen din. Ganske herlig å tenke på, ikke sant? Det er som om hjernen klapper deg på skulderen og sier «For en dyktig kropp du har, heia deg!» Og som om ikke dette var nok, så kan fysisk aktivitet senke blodtrykket, redusere kolesterolnivået og bedre blodsukkerreguleringen i tillegg til at det forebygger en rekke muskel- og skjelettplager.
Endorfiner er kroppens naturlige lykkerus – og du alene kan frigjøre haugevis av dette lykkehormonet ved å trene. Skap din egen lykkerus så ofte du vil!
Ifølge Helsedirektoratet har livskvalitet en nær sammenheng med fysisk aktivitet, det alene er god nok grunn til å prioritere litt trening i hverdagen.
Trening mot depresjon
Det er gjort utallige studier på fysisk aktivitet og depresjon, og ser man på summen av alle funnene er konklusjonen klar: fysisk aktivitet har positiv effekt både for å hindre at depresjon oppstår og i behandling av depresjon. Det viser seg faktisk at regelmessig mosjon fungerer like bra som medisin, og effekten varer lenger.
Ole Petter Hjelle, norsk hjerneforsker og fastlege og forfatter av boken «Sterk hjerne med aktiv kropp» beskriver hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen vår:
- Mange pasienter, både de som er sårbare for å utvikle depresjon og de som allerede har fått sykdommen, sliter med dårlig selvbilde og lav mestringstillit. Det vil si at de mangler selvtillit og troen på at de kan gjøre noe med situasjonen de er i. En endring av livsstil til et mer aktivt liv reduserer gjerne de negative tankene og gir den inaktive økt tro på seg selv. Pasientens følelse av at de selv tar konkrete grep og gjør noe aktivt for å bli bedre, er kanskje den viktigste suksessfaktoren ved fysisk aktivitet.
Videre viser Hjelle til HUNT-undersøkelsen i Nord-Trøndelag som viser oppsiktsvekkende resultater om hvor betydelig risikofaktoren er for fysisk inaktive:
- Fysisk inaktivitet er en betydelig risikofaktor for depresjon. En inaktiv person hadde 44% høyere risiko for å utvikle depresjon, sammenliknet med en som var fysisk aktiv.
SATS-medlemmer er lykkeligere enn andre
Resultater fra undersøkelsen Health & Happiness*, som Opinion har utført for SATS på tvers av alle landene i Norden viser at SATS-medlemmer er mer tilfreds, mindre bekymret og deprimert enn befolkningen for øvrig.
- Selv om det kanskje ikke er medlemskapet i seg selv som gjør dem lykkeligere, så viser det tydelig at trening er godt for både kropp og sinn, sier Marianne Orderud, markedsdirektør i SATS.
Undersøkelsen viser at medlemmene i SATS generelt er mer fysisk aktive enn de som ikke er medlem. Dette beviser at når du først har funnet gleden ved å trene, er det lettere å være mer aktiv ellers.
Men altså, det er ganske fantastisk at du selv kan påvirke egen lykke og gi deg selv en lykkerus ved bare å bevege deg litt!
Kilder:
Ole Petter Hjelle, Sterk hjerne med aktiv kropp
Helsedirektoratet
Health & Happiness-undersøkelsen, Utført av Opinion på oppdrag fra SATS
*HUNT-undersøkelsen i Nord-Trøndelag fulgte 33 000 friske nordmenn over en periode på 11 år.