Slik klarer du å løpe en mil
Uansett om du bare løper for å trene, eller om du trener for et løp, krever det utholdenhet, fart, styrke og masse viljestyrke.
Kategori
Trening og treningstips
For mange er den magiske distansen 1 mil en viktig milepæl. Men hvordan forbereder du deg best mulig? Her får du 10 gode tips for 10 raske kilometer.
1. Hold tempoet oppe
Melkesyren i beina må utfordres, og her er det bare trening som gjelder. Øk tempoet og prøv å trene på å holde det oppe. Øk deretter farten for hver økt, så du etter hvert får bedre løpstid.
2. Løp i gruppe
Det er alltid morsommere å løpe sammen med andre. Det er lettere å gjennomføre de planlagte øktene hvis du har en avtale, og det samtidig er sosialt og hyggelig. Og hvem vil vel være den som avlyser? Når du løper sammen med andre, venner du deg også til å ha mennesker rundt deg, akkurat som i et løp. Sammen føles kilometerne litt lettere. Hvis du trenger en coach, er SATS-økten Outdoor Running tilgjengelig med utdannede trenere som hjelper deg gjennom øktene og gir mange gode tips.
3. Bakketrening
Bakketrening er supert som variasjon til løpeturene. Bakkene styrker lårmuskulaturen, du øker utholdenheten i beina, og treningen i bakker gjør at du løper bedre på de flate strekningene. I den siste tredelen av løpet trenger du beina mest, og der drar du nytte av bakkeøktene dine. Pass på å veksle mellom løpeturer og bakker.
4. Jobb med intervaller
Hvis du trener i intervallform på et nivå som er raskere enn konkurransefarten, blir du fort enda raskere. I tillegg til bakketrening bør du også variere med intervalltrening. Intervaller er den beste treningen for å få bedre kondisjon.
5. Løp til musikk
På med hodetelefonen og lag en liste over favorittene dine. Det aller beste med å løpe med musikk, er at du slipper å høre deg selv og hvor andpusten du er. Du motarbeider hjernen som sier at du er sliten og bør stoppe, så sett på den favorittmusikken, og løp.
6. Alle økter teller
Sett klare mål for hver uke - hvor mange økter skal jeg trene denne uken, og hvordan skal jeg legge dem opp. De planlagte øktene skal du gjennomføre, så enkelt er det. Uansett om du løper og det ikke gikk så bra denne gangen, så gjorde du det, og du holdt deg til planen. Pass på at øktene dine blir gjennomført.
7. Bevegelighetstrening
Perfekt tillegg til løpertrent kropp. Husk å varme opp, og jobb med legger, ankler, hofter og lysker før du setter opp farten. Med en mer bevegelig kropp får du et bedre løpesteg.
8. Spar energi til slutten
Ikke gå for hardt ut i begynnelsen. Det kan være vanskelig når du står på startstreken, superklar til å sette i gang. Her gjelder det å være tålmodig. Starten er viktig, og kreftene du bruker her, får du ikke tilbake. Spar på krefter og energi til slutten av løpet.
9. Løp med behagelige klær
Finnes det noe verre enn å velge «feil» treningstøy, uansett hva du skal trene? Bruk klær i myke materialer, med god passform som ikke glir ned eller kryper opp. Et par tights eller shorts med en T-skjorte eller singlet er gjerne optimalt om sommeren. Undertøyet må sitte godt, uten sømmer som gnager.
10. Husk mat og hvile
Som kjent er proteiner gode byggesteiner for kroppen, men spis gjerne mer karbohydrater i dagene før løpet for å få nok krefter og energi. God søvn og mat bidrar til å gjøre treningen mer effektiv og gir bedre resultater.
Vil du lære mer om kondisjonstrening? Her finner du et utvalg av tilbudet vårt for deg som vil få bedre kondisjon.