Slik ble Lars smertefri – oppdaget Hot Yoga
Lars, som nylig fylte 60 år og har vært SATS-medlem siden 1995, har i mange år fokusert på kondisjonstrening. Men med alderen kom stivheten. «Ryggen har vært et problem i over 30 år, og så stivnet venstre skulder og lot seg ikke løfte,» forteller Lars. «Jeg måtte ta kortisonsprøyter hver sjette måned for å opprettholde bevegeligheten.»
Kategori
Våre medlemmer
For fem år siden bestemte Lars seg for å teste en ny treningsform og booket sin første klasse i Hot-salen. Hot-timer, som Hot Vinyasa eller Hot Yin Yoga, gjennomføres i 38 varmegrader og tilbyr en unik kombinasjon av fysisk og mental trening. Varmen gjør musklene mer mottakelige for tøying, noe som øker bevegeligheten og reduserer risikoen for skader. Samtidig kan de meditative aspektene ved yoga bidra til å redusere stress og styrke det mentale velværet.
– Jeg hadde ikke store forventninger i starten, men etter noen måneder merket jeg en tydelig forbedring. Skulderen føltes mer bevegelig og armen kunne plutselig løftes høyere. Det var som om varmen hjalp kroppen med å slappe av og tørre mer. Jeg har ikke trengt kortisonsprøyter siden. Samtidig ble ryggen sterkere og nå mer eller mindre smertefri, forteller Lars.
Vil se flere menn på yogamatten
Lars ønsker å inspirere andre, særlig menn, til å våge seg inn i yoga- og varmesalen. Han opplever at det finnes en nysgjerrighet, men også en viss motstand, når han forteller at han trener varme-yoga.
– Jeg tror mange menn har et bilde av at yoga ikke er noe for dem. Kanskje ser man for seg å sitte stille i lotusstilling med lukkede øyne, lage hum-lyder og lukte på røkelse, eller man er redd for å fremstå som svak og lite fleksibel. Men det er faktisk helt motsatt. Hot yoga er en krevende treningsform som stiller krav til både styrke og utholdenhet. Trener man kun styrke og kondisjon, går man glipp av fordelene med bevegelighetstrening, forklarer han.
Finn det som passer for deg
Lars sine refleksjoner peker på en annen form for stivhet – den sosiale og kulturelle. Han påpeker at mange menn har vokst opp med et bilde av maskulinitet knyttet til styrke og tøffhet, noe som kan gjøre det vanskelig å innrømme og ta tak i egen stivhet. Men etter hvert som flere menn oppdager fordelene med yoga, er det i ferd med å endre seg.
– Det er viktig med gode forbilder og trygge rammer – å senke terskelen for dem som vil teste. Det er også viktig å gi det flere sjanser, teste ulike instruktører og timer for å finne det opplegget som passer best for ens egne behov, sier Lars og fortsetter:
– Linn-Isabell Westerlund er en av instruktørene som har vært med meg helt fra starten. Hun legger stor vekt på at det fysiske må synkroniseres med det psykiske. Hun sa en gang: «Det er bare å lukke øynene, det er ingenting å se her inne.» Timene hennes blir en frisone fra det konstante sammenligningsbehovet vi dessverre er mange som driver med.
En reise mot bevegelighet og velvære
Lars er nå inne i sitt femte år med Hot Yoga og har fått et klart bedre fysisk og psykisk velvære, med mer fokus på å være «her og nå».
– Det finnes fortsatt utfordringer – å stå på ett ben og balansere er noe jeg sliter med. Men det er min reise, og jeg stresser ikke med det eller sammenligner meg med andre. Alle er forskjellige, avslutter Lars.
For Lars har Hot Yoga blitt nøkkelen til en mer bevegelig og smertefri hverdag. Og kanskje, mener han, er det nettopp den innstillingen flere menn trenger – å tørre å prøve noe nytt, selv om det betyr å stå bakerst i yogasalen og vinglete i starten. Det er en påminnelse om at det aldri er for sent å ta vare på kroppen sin – og at det finnes uventede veier til bevegelighet og velvære.
Inspirert? Test ut våre Hot-timer!
Vi tilbyr Hot-timer i våre Hot Studios, som finnes på x treningssentre. Våre Hot Studios holder en temperatur mellom 35 og 40 grader og opptil 40 % luftfuktighet. Hot-timer kan bidra til å forbedre utholdenhet og bevegelighet, samtidig som de reduserer stress og gir ro til både kropp og sinn.
Tips før klassen: Ta med vannflaske, yogamatte og håndkle. Husk å drikke godt med vann før klassen og lytt alltid til kroppen din. Rådfør deg med lege hvis du har sykdommer eller er gravid.