Mindfulness for nybegynnere
Hva betyr det egentlig å være «mindful»? Her er en guide til deg som er nysgjerrig på denne praksisen som de siste årene har blitt svært populær – og det med god grunn.
Kategori
Trening og treningstips
Hvordan er man mindful?
Det er lett å tro at mindfulness er en slags eksotisk transe eller sinnstemning som vi må grave dypt etter å finne i oss selv. Og selv om det kan være utfordrende å være mindful, så er det i sin enkleste form evnen til å være oppmerksom, åpen og til stede i øyeblikket.
Og du trodde kanskje at du måtte sitte inne i et dunkelt rom med rolig musikk på lav lyd og duftlys rundt for å oppnå mindfulness? Det er kanskje den største misforståelsen, for mindfulness er en subjektiv opplevelse og mange kan ha følt det da de lå ved havet og hørte bølgene slå mot land. Eller da de gikk innover i skogen og lyttet til alle lydene. Mindfulness er en naturlig sinnstilstand, men er så lett å miste i hverdagens mas og kjas!
4 måter å trene hjernen og kroppen for mindfulness
En måte å tilnærme seg mindfulness er å være oppmerksom på de fire grunnpilarene i mindfulness:
Kropp – Følelser – Tanker – Sinnstemning
Disse fire grunnpilarene vil hjelpe deg med å bli mer oppmerksom, eller la oss si det på en annen måte; føle og se deg selv i hvert eneste øyeblikk og velge hva som er bra for deg og andre rundt deg. Og for å komme i kontakt med deg selv må vi snakke litt om meditasjon og oppmerksomhetstrening, siden dette går hånd i hånd med mindfulness.
1. Kropp – første steg
Legg deg ned i en komfortabel stilling, start med å virkelig kjenne hver del av kroppen: ben, armer, hender og håndflater. Lytt også til pusten din, kjenn hvordan du puster, hvor pusten kommer fra (magen eller høyt oppe i brystet?). Kjenn hvordan pusten beveger resten av kroppen din. Om du synes det er mer komfortabelt kan du også være mindful mens du står, går eller sitter.
2. Følelser – andre steg
Ved oppmerksomheten din til hvilke følelser som er sving i kroppen din. Gode følelser eller vonde, eller helt nøytrale. Du kan også være oppmerksom på at du er kald eller varm, at det kribler i kroppen eller at du har vondt et sted. Med en nøytral og åpen tilstedeværelse, kjenn etter om alle disse følelsene forsterkes eller blir mindre. Legg merke til hvordan de endrer seg. Ikke analyser noen av følelsene eller vær streng med deg selv, bare registrer hver følelse og hvordan de føles på kroppen.
3. Tanker – tredje steg
Etter at du har lokalisert alle følelsene i kroppen, kjenn etter hvor tankene dine er og hvor de tar deg. Bare observer tankene, ikke døm deg selv eller korriger noen av tankene. Det er som om du betrakter deg selv fra utsiden og bare registrerer alle tanker.
4. Sinnsstemning – fjerde steg
Som et neste, og siste steg, skal du nå kjenne etter opplevelsen i kroppen din. Hvor er oppmerksomheten din, tankene dine og hvordan føles det? Du kan føle deg liten, sårbar, sint, trist eller redd. Du kan føle deg glad, takknemlig eller lykkelig. Er det mulig for deg å se sammenhengen mellom hvordan du fysisk kjenner deg i kroppen, hva du tenker og hvordan det får deg til å føle deg? Ved å anerkjenne dette kan du starte å se hva tankene faktisk gjør med deg. Når du ser dette mønsteret vil det også være lettere for deg å vite hva du kan gjøre med alle disse tankene som kommer. Selv om du føler at du dømmer deg selv, om du føler sinne eller skam, så kan du gjøre det mulig å koble denne negative og vonde tenkningen og allikevel skape deg en trygghet, omsorg for deg selv og også en positiv følelse fordi du er i stand til å gjøre noe med tankene.