Få Ida og Monas beste treningstips etter fødsel
Møt Mona V. Elsness og Ida Eriksson, to av SATS Online håndplukkede instruktører. Med en felles lidenskap for kvinnehelse, kan du være trygg på at du er i gode hender som nybakt mamma. Les mer om deres råd og få 3 gode øvelser for trening etter fødsel.
Kategori
Trening og treningstips
I tillegg til å dele samme yrke som PT, har Ida og Mona en glødende interesse for kvinnehelse. Ida er en tidligere svensk proffdanser. Hun har lang fartstid som PT og har spesialisert seg på trening ‘før’ og ‘etter’ fødsel de siste 8 årene. Den livlige svensken føler det er viktig å øke kunnskapen om det som skjer i kvinnekroppen før og etter fødsel, både mentalt og fysisk.
«Jeg stod selv, for 8 år siden, forvirret og gravid i treningsstudioet.» – Ida Eriksson
For Ida ble dette starten på en lang reise i å bygge kunnskap om seg selv og hos alle kvinner hun møter på veien.
– Jeg brenner for å få ut kunnskapen til mødre! Samtidig vil jeg at kvinnen selv skal få ta beslutningen om hva som er riktig for henne.
I tillegg til å være en ettertraktet foredrags- og kursholder innenfor temaet ‘trening etter fødsel’, er Mona også utdannet osteopat, fysioterapeut og yogalærer.
At det skjer store endringer på kort tid i kvinnekroppen etter gjennomgått svangerskap og fødsel er ingen hemmelighet. Ifølge Mona er det spesielt 3 gode råd hun vil anbefale enhver kvinne:
1) Ta opp egen status, og planlegg oppstart på trening etter hva kroppen din har vært igjennom i perioden og eventuelle utfordringer som har kommet underveis.
2) Kjenn etter hvordan kroppen din responderer, og juster etter signalene du får.
3) Start alltid med bekkenbunnen først. Få hjelp om du er usikker på om du kniper riktig, eller om du har symptomer som lekkasje, smerte eller nedpress.
– De aller fleste vil komme seg raskt videre fra disse plagene med enkle tiltak. Bekkenbunnstrening er et enkelt første tiltak for å komme raskt tilbake til høyere intensitet på treningen.
Mange lurer nok på om det er noe spesielt man bør tenke på dersom man har vært borte fra trening i en lengre periode. Ida og Mona er samstemte på hva de mener man bør ta hensyn til.
– Start gradvis. Tørre å lytte til kroppen. Styrk de delene som du er svakest i, og informer deg selv om hvilke endringer som er skjedd i kroppen.
Hvorfor er trening så viktig etter fødsel?
På lik linje med alt annet er det å trene seg opp etter enhver skade, operasjon eller endring i kroppen viktig. For Mona er verdien trening gir krystallklar.
– Som for alle andre: trening og bevegelse er medisin. Du får alle fordelene av fysisk aktivitet som er en essensiell del av en god helse.
Og skulle man slite med å finne motivasjon eller syntes det er tøft å holde det gående, kommer den erfarne osteopaten med noen effektive tips man kan gjøre for å holde treningen ved like.
– Legg en plan for å prioritere fysisk aktivitet. Gjerne sammen med partner slik at dere kan gi hverandre rom og mulighet til å gjennomføre.
Selv om en strukturert og god plan alltid hjelper, presiserer Mona at det er ok om planen endrer seg av og til.
– En dag uten trening er ikke nødvendigvis en dag uten mening. Men om du mister motet og den dagen blir til uker og måneder, så kan det være betydningsfullt for kropp og helse. Husk at øvelsene kan deles opp, og fordeles utover dagen - og om du sovner underveis er det også helt ok, sier en smilende Mona.
3 gode øvelser etter fødsel
De to inspirerende kvinnene er litt forsiktige med å si hvilke øvelser som er «de beste øvelsene», da dette er svært individuelt. Likevel anbefaler de 3 øvelser for de som er i gang med opptrening etter fødsel, og som vil gi god effekt.
Katt-ku variasjon
Magemusklene er ofte ikke så sterke og kobler ikke på samme måte som de har gjort tidligere, mye grunnet den voksende magen under graviditeten. I denne øvelsen får du koblet pusten sammen med bekkenbunn og mage på en enklere måte. Ofte er mageøvelser som disse mer enn vanskelige nok i de første ukene av opptreningen.
Bekkenbunnsstyrke
Bekkenbunnen er blant de muskler som blir mest utfordret under graviditet og fødsel. Det er vanskelig å se, men evidensen er tydelig. Det anbefales å gjøre bekkenbunnstrening etter fødsel - da med fokus på både riktig teknikk, styrke i å stramme og løfte, og å spenne av etter styrkeløftet.
Sideliggende hoftesirkel
Denne øvelsen vil hjelpe hoftene og setemusklene til å koble på og styrkes på den måten kroppen vil trenge det etter fødsel. I graviditetsperioden trenger hoftene å håndtere utover-rotasjon, men etter fødsel er det behov for innover-rotasjon i større grad igjen. Dette vil hjelpe deg i å bli stødigere og sterkere i gange, løp og eventuelle hopp.