Følg disse reglene og unngå skader
Leddene våre er skjøre, og dessverre er det noen som aldri blir helt friske etter en treningsskade. Vær føre var og følg disse tre reglene for å unngå skader i fremtiden.
Kategori
Trening og treningstips
1. Ikke heng på leddene
Et ledd er forbindelsen mellom to knokler, for eksempel kneleddet mellom lårbenet og leggbenet. Dersom man putter mye vekt på et ledd uten at musklene rundt er aktiverte, så kan man få skader. Dette gjelder både i forbindelse med styrketrening og tøying.
Ved gjentakende belastning på et ledd kan man få en betennelse – det blir da typisk hovent, varmt og vondt. Uvaner over tid kan gi varige forandringer, slik som kroniske betennelser og benpåleiringer med smerter og nedsatt bevegelighet som resultat.
I stedet for å henge på leddene ved trening,
gjør heller dette:
Ved tøying: Støtt opp med blokker eller annet så ikke knoklene henger fritt i luften. I Universaltwist, for eksempel, kan man legge armen oppå en blokk så den kan hvile mot underlaget. Dette lar også musklene slappe av så man kommer dypere inn i strekken og frigir tensjon.
Ved styrkeøvelser: Pass på at du aktiverer musklene rundt leddene. Gjør man en balanse på ett ben, for eksempel, så skal musklene rundt knærne være aktiverte. Tilsvarende i planke, da skal man spre fingrene og trykke ned spesielt under tommel og pekefinger så musklene rundt håndleddet aktiveres og beskytter mot slitasje.
2. Ikke push eller tving frem en unaturlig bevegelse
Prøver man for hardt, så er veien til skader kortere. Om man skal tøye hamstrings (bakside lår), for eksempel, er det typisk at man blir overivrig og drar eller dytter seg selv ned rykkvis. Dette kan skade hele muskelen. Senefestet ved sitteknutene er spesielt utsatt.
Gjør heller dette:
Målet er å bygge sten for sten – å finne en balanse som lar deg få utbytte av øvelsen uten at det går på bekostning av den fysiske helsen. I yoga har vi mange filosofiprinsipper som bygger på dette om man ønsker å lese mer, blant annet ahimsa (non violence) og asteya (non stealing).
3. Vær til stede
Kjenn etter hvordan knoklene beveges i forhold til hverandre over hvert enkelt ledd. Dette sørger for at man vil bevege bena riktig i forhold til leddets karakter. For skulderen vil det si at overarmen er plassert inn i skulderskålen på skulderbladet, og at musklene er aktiverte slik at man får stabilitet og støtte.
Er man ufokusert, kan bevegelsene fort bli ukontrollerte. Plutselig tar man med en knokkel i en retning for langt for fort. Dette er typisk når skader skjer.
Gjør heller dette:
Tilstedeværelse sikrer kontroll og at musklene får tid til å tilpasse seg nye vinkler på knoklene. I yoga pleier man ofte å bruke pusten som et termometer for å måle tilstedeværelse. Om pusten blir hakkete og ansiktet rødt, er det et tegn på at man ikke lenger er til stede.
En jevn og rytmisk pust hvor bevegelsene følger samme kontroll, sikrer bevisste bevegelser.
Ta vare på leddene dine ved å følge disse tre tipsene! Det er så mye bedre å være til stede og tålmodig enn å forhaste seg og risikere en skade. Husk at ikke alle ting er best når det skjer fortest mulig.