Vårens løp nærmer seg
Vinteren er tilbakelagt og vårens Holmenkollstafett og andre løp nærmer seg med stormskritt. Er du usikker på hvordan du forbereder deg best mulig? Her har du noen gode tips.
Kategori
Trening og treningstips
Ikke fortvil om ikke du har kommet i gang med treningen allerede. Det er fortsatt mulig å legge et godt grunnlag før stafetten. Men ikke vent til siste uken. Da er det det for sent å gjøre noe særlig med formen, og fokuset bør være på hvile og restitusjon.
Forsiktig progresjon
For mange kan dette være første løpetrening på en lang stund, og det er viktig å ikke overdrive mengde og/eller fart. Fokuser på å komme i gang, start rolig og vent et par uker med eventuelle intervaller eller raskere økter.
Tren sammen med andre
På mange arbeidsplasser legges det til rette for fellestreninger frem mot stafetten. Bli med! Du får variert treningen og gjør noe morsomt og annerledes sammen med kollegene dine.
Bli kjent med din etappe
Uansett om du trener alene eller sammen med andre, bør første steg være å bli kjent med din etappe. Hvor lang er den? Er det flatt eller bratt, opp eller ned? Skal du løpe en kort etappe, er det i hovedsak korte intervaller med lengre pauser du skal fokusere på. Er det en lengre etappe, øker du lengden på intervallene og korter ned litt på pausene.
Tren i bakke
Noen etapper er tøffere enn andre og stiller derfor større krav til spesifikk trening. Det gjelder særlig de bratte etappene oppover. Har du en av disse, skal du trene spesifikt på nettopp å løpe oppover samt sørge for styrketrening for lårmuskulaturen (særlig bakside/hamstrings og setemuskulatur).
Det samme gjelder for å løpe nedover. Dette er en langt større belastning på kroppen enn mange er klar over, og du må trene på dette også. Forsøk å løpe med korte, raske steg slik at foten lander under kroppen og ikke foran. I styrkerommet fokuserer du særlig på muskulaturen på fremsiden av lårene.
Tren eksplosivt
Ettersom de fleste etappene relativt sett er ganske korte, vil eksplosiv styrketrening være gunstig. Bruk øvelser som boxjumps, hoppetau og step-ups til å bygge hurtighet i føttene. Vær kreativ eller bruk en PT til å hjelpe deg med å finne gode, varierte og morsomme øvelser.
Jeg trener til Sentrumsløpet – må jeg endre treningen frem mot Holmenkollstafetten?
Om du trener til et løp på 5–10 km, er sannsynligvis intervaller og rolige langturer en del av treningsuken din allerede. Fortsett med dette, men spiss gjerne formen litt med 2–3 spesifikke økter de siste 2 ukene inn mot stafetten.
Vil du vite mer om hvordan du kan forberede treningen? Vi har gjort det enkelt for deg som er opptatt av kondisjonstrening, og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.