Tren alternativt og behold motivasjonen
Noen få avstikkere fra din oppsatte plan kan av og til kan være avgjørende for å holde motivasjonen oppe når du strever med å nå målene du har satt deg.
Kategori
Trening og treningstips
Det er lett å gå løs på et nytt år med bulder og brak. Motivasjonen er på topp, og du har store planer for det nye året. Du går derfor hardt ut, helt etter planen, men etter hvert får du problemer med å følge treningsplanen. Resultatene kommer ikke like raskt som du hadde tenkt, og målet føles langt borte. Da er kanskje tid for å legge inn alternativ trening i planen.
Det er slik at du blir god på det du trener på, og hvis du vil lære deg å løpe 5 km, skal du først og fremst trene på nettopp det. Men du blir aldri god til å løpe 5 km hvis du blir lei av løping eller skader deg, og det er nettopp da alternativ trening kommer godt med. Hvordan du legger inn alternativ trening i treningsplanen din, spiller ikke så stor rolle. Det viktigste er at du gjør det.
Gjør noe morsomt
Et alternativ er å bytte ut én eller flere økter i uken med noe helt annet i en bestemt periode. En aktivitet som du kanskje bare gjør fordi det er morsomt. Et annet alternativ er å legge inn andre treningsformer for å få variasjon, men som også bidrar til et bedre resultat. Av og til kan det også lønne seg å bryte et mønster totalt i en uke eller to, og så gå tilbake til den opprinnelige planen.
Mange tror at alternativ trening ikke hjelper. Og at alternativ trening til og med kan kan gjøre det vanskeligere å nå målet, men dette stemmer ikke. Noen ganger kan alternativ trening faktisk føre til bedre resultater og gjøre at du kan trene hardere flere dager i uken og holde deg skadefri.
Å bytte ut én eller flere økter i uken i en periode med noe du bare gjør for moro skyld, er ganske enkelt, for du vet forhåpentlig hva du synes er morsomt. Det vanskelige blir kanskje når du vil bytte ut noe, men likevel vil sikre at det bidrar til noe mer enn bare å holde motivasjonen oppe. Derfor får du her noen tips om hva du kan gjøre i en slik situasjon.
Er du en løper eller har et løpsrelatert mål?
Prøv å legge inn en sykkeløkt i treningsplanen. Hjertet trenes på samme måte som ved løping, men du kan holde på lenger fordi det ikke er like slitsomt for kroppen. Korte intervalløkter på sykkelen med høy belastning kan også gjøre deg til en sterkere bakkeløper.
En annen treningsform som kan være bra å kombinere løpeøkten med, er styrketrening. Mange løpere prioriterer bort styrketrening fordi de ikke ser nytteverdien av det eller ikke vil føle seg "tung i kroppen". For å kunne løpe skadefri gjennom hele livet er styrketrening en viktig faktor. Du må ha en sterk og stabil kropp for å kunne ha kontinuitet i treningen, noe styrketrening gir deg. Hvis du har mulighet til det, bør du teste vannløping, en spennende opplevelse.
Er du en syklist eller har et sykkelrelatert mål?
Å sykle mye utsetter beina for store belastninger, og det er lett å føle seg tung og trøtt etter noen tøffe økter på sykkelen. Ved å svømme belaster du beina minimalt, men du trener likevel kondisjon (hjerte og lunger). Dessuten bygger du styrke i overkroppen, noe syklister ofte prioriterer bort. Ikke bare hold deg til én svømmestil, men varier med for eksempel brystsvømming, crawl eller ryggsvømming.
Prøv også å legge inn styrketrening i treningsplanen, med fokus på overkroppen. Det er vanlig at syklister fokuserer på den nederste delen av kroppen (sete og bein) for å orke å trå hardere, og så glemmer de overdelen av kroppen (mage, rygg, armer). Magen har vist seg å være mange syklisters svakeste ledd, noen som på sikt kan gi problemer med ryggen.
En årsak til det er at ryggen kan begynne å bøye seg sideveis i stedet for å sende kraften nedover, men også at nedre del av ryggen blir overbelastet hvis kjernemuskulaturen ikke klarer å holde bekkenet på plass. Derfor kan du med god samvittighet legge ekstra vekt på overkroppen hvis du er syklist.
Er du en svømmer eller har et svømmerelatert mål?
Svømming er en kondisjonskrevende og teknisk idrett, og dermed kan du med fordel trene både løping, sykling, langrenn og annet som bedrer kondisjonen. En ting som kan være nyttig, er å legge inn en eller annen form for trykk- eller støttrening siden det lite av det i svømming. Dette styrker også skjelettet.
Det er vanlig med skader i skuldrene i svømming, så å trene styrke i overkroppen er viktig for å unngå skulderskader. Samtidig er det viktig med god bevegelighet, så det kan være en fordel å legge inn en økt med bevegelighetstrening eller yoga.
Variert trening har positiv effekt på både hjerte og hjerne
For å oppsummere kan du legge inn en eller annen form for styrketrening i treningsplanen din, uansett hvilket mål du har, eller hvilken type idrett du driver med. Hvis du først og fremst driver med kondisjonsidrett, kan du med god samvittighet variere med andre former for kondisjonstrening. Alt som belaster hjerte og lunger, er av det gode.