Hva slags løpetrening er mest effektiv for å øke fettforbrenningen?
Du forbrenner mange kalorier i løpet av en løpeøkt. Men hva er mest effektivt for fettforbrenningen – intervalltrening eller rolige langturer?
Kategori
Trening og treningstips
Rolig langtur
For den som er glad i å løpe, er de rolige, lengre løpeturene lette å motivere seg til. Forskning har vist at rolig langkjøring (ca. 60-65% av makspuls/snakketempo) i ca. 60 minutter eller mer er veldig effektivt for fettforbrenningen. Særlig under selve økten. Ved lavere intensitet vil en prosentmessig større andel av kaloriene som forbrennes komme fra fett. Men ikke glem at dersom målet med treningen din er å utvikle deg som løper, må du fortsatt krydre treningen med ulike former for farts- og intervalltrening.
Intervall- og fartstrening
Den største utfordringen er ofte at ikke alle synes det er like morsomt å trene, og at økten derfor bør være både morsom og tidseffektiv. Da kan en kortere og mer intens intervalløkt være nøkkelen. Selv om trening ved høyere intensitet krever en større andel energi fra karbohydrater, vil likevel den totale mengden fett som forbrennes også øke. Med andre ord kan en kort, intens økt forbrenne like mye fett som en lenger, rolig langtur. Se følgende eksempel:
Mann, 35 år, 75kg
40min rolig (ca 60% av makspuls/snakketempo), totalt forbrennes ca 390 kcal, hvorav 195 kcal fra fett
30min tempo/hurtig (ca 80% av makspuls = medium anstrengende), totalt forbrennes ca 430 kcal, hvorav ca 175 kcal fra fett.
Med andre ord forbrennes det totalt flere kalorier ved en 10 minutter kortere og mer intens økt, samtidig som det kun er en marginal forskjell på fettforbrenningen.
Så hva er egentlig best?
Ettersom begge treningsvariantene øker fettforbrenningen, og forskjellene er marginale, kan det være bedre å velge treningsøkt på bakgrunn av:
Hvilken av øktene som i størst grad motiverer deg til å trene
Målet for treningen
Tid til rådighet
Ideelt sett lar du begge økter være en del av din treningshverdag. Veldig forenklet kan vi si at lavintensitets trening øker fettforbrenningen under selve økten, mens høyintensiv trening øker hvileforbrenningen.
Hjelper det å trene på tom mage?
Vi kan også avlive en myte når det gjelder fettforbrenning og tidspunkt for treningen. Tidligere trodde man at det å trene på tom mage kunne være en effektiv måte å øke fettforbrenningen på. Men når vi ser på den totale fettforbrenningen over tid (treningsøkt og hvileforbrenningen i etterkant), viser det seg at det ikke er noen forskjell på å trene før eller etter frokost.
La heller behovet for søvn, familieforpliktelser og jobb avgjøre når du trener. Og husk viktigheten av et velbalansert kosthold.
Er du nysgjerrig på flere treningsformer som øker fettforbrenningen, eller lurer du på hvordan du kan få bedre kondisjon? Vi har gjort det enkelt for deg og samlet mange av våre treningstilbud for deg som ønsker å få bedre kondisjon.