Styrketrening hjemme
Styrketrening tar tankene bort fra tunge løft og treningsapparater. Men, du trenger ikke nødvendigvis et treningsstudio for å trene styrke. Det er fullt mulig å bygge muskler hjemme. Her har vi samlet inspirasjon og tips til styrkeøvelser du enkelt kan gjøre hjemme!
Kategori
Trening og treningstips
Kom i gang med hjemmetrening
Det som er viktig når du kommer i gang med styrketrening hjemme er å sette deg realistiske mål. Begynner du fra scratch er det greit å ta det med ro og øke belastningen gradvis. I de fleste tilfeller kan du justere øvelsen til ditt nivå, enten om du vil kjøre helt uten vekter eller trenger en ekstra utfordring.
Har du trent styrke tidligere, men kanskje hatt en pause, er det lurt å starte sakte og øke gradvis. Generelt kan du tenke at du skal kunne gjøre ca 8–12 repetisjoner av en øvelse, i løpet av 2–3 sett. Hvis du føler at du kunne gjort flere repetisjoner eller flere sett, kan du prøve å gjøre øvelsen litt vanskeligere eller tyngre. Føler du derimot at det er for tungt eller vanskelig, kan du modifisere øvelsen for å gjøre det litt lettere.
Det viktigste når du trener styrke er at du trener med god teknikk og presser deg hardt nok. Det kan være tungt og vanskelig, men det skal aldri være smertefullt å trene. Er du usikker på hvordan du legger opp styrketreningen din, kan du bestille en økt med en av våre erfarne personlige trenere. De er tilgjengelige online og hjelper deg med treningen uansett hvor du er.
Tren hjemme – tips til styrketrening og øvelser som er fine å gjøre hjemme
Her får du tips til noen styrkeøvelser som er fine å gjøre hjemme. I disse øvelsene bruker du flere av kroppens muskler. Dette bidrar til at du får en allsidig treningsøkt, hvor flere ulike områder trenes samtidig.
Sideplanke – styrketrening uten utstyr
Denne øvelsen trener kroppens sidemuskler, hovedsakelig i mage og rygg. Du jobber med både utholdenhet og en viss eksplosivitet, noe som gjør sideplanken til en effektiv øvelse hvor hele kroppen må aktiveres.
Vår trener, Shora, viser deg hvordan du gjør det:
Variasjon av markløft - med eller uten utstyr
Denne øvelsen trener styrke i både overkroppen, setemuskulaturen og baksiden av lårene. Hvis du ikke har manualer, kan du eksempelvis bruke en pose med litt vekt eller vannflasker. Dette er en øvelse som aktiverer blant annet midtre og øvre del av ryggen, samt kjernemuskulatur, bein og armer.
Her viser vår trener, Camilla, deg hvordan du gjør øvelsen:
Thrusters - med eller uten manualer
Thrusters er en kombinasjon av knebøy og skulderpress, som gjør det til en effektiv øvelse som bygger styrke i både bein, armer og skuldre. Avhengig av nivået ditt kan du gjøre øvelsen med eller uten manualer.
Her viser vår trener, Scott, deg hvordan du gjør øvelsen:
Allsidig styrketrening er viktig – uansett om du er nybegynner eller erfaren
For at du skal få et godt balansert treningsregime, er det lurt å legge opp en treningsplan som inkluderer alle kroppsdeler. Dette gjelder både de som har trent lenge og de som er nybegynnere.
Varier mellom øvelser som dekker flere områder, (som øvelsene i dette innlegget), med øvelser som fokuserer på en spesifikk muskelgruppe. Når du utfører øvelser som dekker flere av kroppens muskelgrupper, lærer de å jobbe med hverandre, noe som gir deg gode forutsetninger for å belaste kroppen riktig. Øvelsene som retter seg mot bestemte deler av kroppen er bra hvis du føler at du trenger å styrke en bestemt muskelgruppe.