Smerter i kne
Smerter i eller rundt kneet er vanlige. Problemene påvirker aktivitetsnivået negativt fordi de nesten alltid provoseres av belastning og bevegelse.
Kategori
Trening og treningstips
Enkelt fortalt kan man snakke om akutte eller subakutte problemer i kneleddet. Du får akutte problemer gjennom et enkelt uhell, som når du forstuer kneleddet i spill for eksempel innebandy eller basketball. Subakutte lidelser utvikler seg gradvis og kan være noe utfordrende å kartlegge årsaken til.
Avhengig av årsaken til knesmerter, vil anbefalinger og behandling variere. Uavhengig av problem, påvirkes evnen til å bevege kneleddet. Evnen til å utvikle kraft og styrken i kneet kan påvirkes. Derfor er det nødvendig å øve på evnen til å bevege, balansere, samt trene styrken i benet. Våre fysioterapeuter har rett kompetanse til å stille en diagnose og hjelpe deg med dette.
Ulike typer smerter i kneet
Forskjellige typer knesmerter kan forekomme i ulike situasjoner:
Ved hvile: Knesmerter i hvile kan være vanlige og kan skyldes overbelastning, betennelse, eller tidligere skader som slitasje. Det er viktig å få det vurdert for å utelukke andre underliggende årsaker.
Ved bøying: Smerte under knebøy kan være et tegn på patellofemorale plager, hvor kneskålen ikke beveges optimalt på lårbenet. Dette kan oppstå ved overbelastning og muskelsvakheter i tilknytting til kne.
Om natten: Knesmerter om natten kan være knyttet til betennelse, skade eller slitasje.
Etter løping: Dette kan være resultatet av overbelastning eller ugunstig løpeteknikk. Det kan være viktig å ha god distanse og opptrapping, variere treningsrutiner, og sørge for tilstrekkelig oppvarming og nedkjøling.
Symptomer på smerter i kne
Hvis du opplever noen av symptomene for eksempel nevnt nedenfor, er du velkommen til å ta kontakt med våre fysioterapeuter for å få en diagnose og behandling.
Lider du av låsingstendenser med eller uten skjæresmerter i kneleddet i forbindelse med bøying eller strekking i leddet?
Er du forhindret fra å gjøre de aktivitetene du ønsker å gjøre på grunn av ubehag eller manglende tillit til hvordan kneleddet ditt skal reagere på den aktiviteten?
Føles kneleddet ustabilt under sportsaktivitet, løping eller gange?
Føles kneleddet ustabilt etter at du "forstuet" kneleddet?
Lider du av smerter og/eller stivhet i kneleddet når du for eksempel går i trapper, løper og hopper osv.?
Er du operert for eller har en av følgende diagnoser; meniskskade, korsbåndskade, skade på indre eller ytre leddbånd, bruskskader, patellasenedinosaur, patellaluksasjon (ustabil patella), løpekne, Schlatters sykdom, kneartrose, posterior cyste osv.?
4 øvelser
1. Ettbens seteløft m/rett ben
Ligg med det ene benet bøyd og det andre strakt i ca. 45 graders vinkel. Ha armene ned langs siden. Stram sete- og lårmuskulaturen og løft bekkenet og .løft rumpa opp i taket. Hvil tilsvarende. Kjør også på motsatt ben.
2. Knebøy m/strikk
Stå på en treningsstrikk med hoftebreddes avstand mellom føttene. Hold i hver ende av strikken og plasser hendene på skuldrene. Bøy deg ned til du har ca 90 grader i knærne og press deg opp til utgangsposisjon igjen.
3. Ettbens oppreisning fra kasse/stol
Sitt på en kasse. Reis deg opp ved bare å stå på det ene benet. Sett deg så rolig ned igjen, fremdeles mens du står på ett ben.
4. TRX/slynge Step Back Lunge
Stå på gulvet med hender i en slynge eller TRX og samlede ben, albue rett under skulder. Steg tilbake med det ene benet rett ut albue. Hold overkroppen over bekkenet og før kne mot gulvet. Kom tilbake til utgangspunktet, kjør annenhver.
Få behandling for knesmertene
Uansett hva dine problemer er, kan du kontakte en av våre fysioterapeuter for hjelp til diagnose og rehabilitering eller eventuelt henvisning for videre utredning.