Gode og sukkerfrie snacks
Er du sugen på noe godt, og bra erstatninger for godteri og kaker? Her får du fire oppskrifter på sukkerfrie og smakfulle snacks.
Kategori
Mat og helse
Av og til vil man bare ha noe søtt og godt, uten å få i seg raffinert sukker eller vike på smaken. Nedenfor har vi samlet fire oppskrifter på gode snacks fra oppskriftssamlingen vår.
Ingen av oppskriftene nedenfor inneholder hvitt sukker. Derimot kan de inneholde tørket frukt og honning. Hvis du er sensitiv for naturlig sukker og vet at det får deg til å spise mer sukker, bør du heller satse på å spise nøtter eller ferske bær, som inneholder mindre fruktose enn frukt.
Selv om disse oppskriftene ikke inneholder raffinert sukker, er de likevel veldig energirike (gjelder ikke grønkålschips.) Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, kan det være smart å spise kun et par biter.
Cashewkuler med lime og lakris
Dette trenger du til ca 22 stk:
1 dl cashewnøtter (100g)
20 økologiske aprikoser (150g)
½ dl kokosmasse (20g)
1 lime
1,5 ts rålakrispulver
Slik gjør du:
1. Bland cashewnøtter, aprikoser og kokosmasse til en kornete blanding
2. Tilsett lakrispulver og saften fra lime, og bland godt
3. Form 22 energikuler
Kulene kan oppbevares ca. 1 uke i kjøleskap. De kan fint fryses, da de tiner forholdsvis raskt.
Grønnkålchips
Dette trenger du:
120 g grønnkålblader (ca. 200 g grønnkål med stilker)
3 ss olivenolje eller sesamolje
1,5 krm salt
2 ss chiliflak
2 ss løkpulver (uten salt)
2 ss hvitløkspulver
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 75 grader
2. Legg bakepapir på en stekeplate
3. Plukk grønnkålbladene av den grove stilken, riv bladene i mindre biter, og legg dem på platen
4. Dryss over med olje og tilsett krydder etter eget valg. Masser inn oljen og krydderne slik at det blir jevnt fordelt over grønnkålbladene
5. Sett platen midt i ovnen i ca. 45 minutter. Server med en gang, eller oppbevar på et tørt sted
Sjokoladekuler uten raffinert sukker
Dette trenger du til ca 20-25 stk:
15-20 dadler (uten kjerner)
3-4 dl havregryn
Noen skvetter svart kaffe
2 ss kakao
2 dl kokosolje
Et glass vann
Kokosmasse eller kakao
Slik gjør du:
1. Bland dadler og havregryn med en stavmikser eller kjøkkenmaskin
2. Tilsett kaffe, kakao og vann
3. Smelt kokosoljen, og tilsett den i røren
4. Rull til små, kompakte kuler, og rull deretter i kokos eller kakao
Rå snickerskake
Dette trenger du:
Til bunnen:
150 g gram ferske, steinfrie dadler
1,5 dl ristede hasselnøtter
1 dl revet kokos
3 ss kakao
1,5 ss vann
Fyll 1
150 g usøtet peanøttsmør
75 g ferske, steinfrie dadler
3 ss kokosolje
2 ts vaniljeekstrakt eller pulver
Fyll 2
150 g usøtet peanøttsmør
1,5 dl kokosmelk, det hvite, faste øverst i boksen
2 ss honning
1 ts vaniljeekstrakt eller pulver
Topping
1 dl grovhakkede peanøtter
50 g mørk sjokolade, uten melk
Slik gjør du:
1.
Bunn: Bland sammen alle ingrediensene. Smør en 20X20 cm stor form med kokosolje, og kle med bakepapir så kantene og bunnen er dekket. Dette er for at røren er lettere å arbeide med på bakepapir. Trykk ut røren til et jevnt lag på bakepapiret.
2.
Fyll 1: Bland sammen alt med stavmikser. Bre ut over bunnlaget.
3.
Fyll 2: Bland dette sammen med resten av ingrediensene. Fordel røren på fyll 1.
4. Grovhakk 1 dl peanøtter, og strø over hele kaken. Smelt sjokoladen i vannbad og sprinkle over. Sett kaken i kjøleskapet så den blir kald. Skjær i ruter før servering.