Hvorfor er sukker usunt?
Alle vet at vi ikke skal spise så mye sukker. Helst ikke i det hele tatt. Men hva er det egentlig som er så usunt med sukker? Og er det virkelig så usunt? SATS kostholdsekspert forteller hva forskningen sier.
Kategori
Mat og helse
Hva er sukker?
Det er først og fremst raffinert sukker vi tenker på når vi snakker om sukker. Det sukkeret, eller sakkarose om det egentlig heter, består i sin tur av glukose og fruktose. Glukose er nødvendig for hjernens funksjon, mens fruktose ikke er et stoff vi har bruk for. Kjeder av glukosemolekyler danner stivelse, som finnes i blant annet brød og poteter.
Vi trenger derfor ikke å spise raffinert sukker for å få i oss den livsviktige glukosen. Poteter og brød inneholder også vitaminer og mineraler, mens raffinert sukker ikke inneholder næring i det hele tatt.
Fruktose er verst
Store mengder fruktose, sammen med et høyt energiinntak, gjør at fett lagres i leveren. Fruktose finnes både som bestanddel i sakkarose (vanlig hvitt sukker), i frukt og som søtningsmiddel. Fruktosen som er i frukt, trenger vi imidlertid ikke å være engstelig for. Delvis fordi det er vanskelig å komme opp i store mengder ved å spise vanlig frukt, og delvis fordi frukt også inneholder en mengde andre næringsstoffer.
Frukt er derfor sunt, og det er først og fremst i juice at sukkerinnholdet blir for høyt. Spis derfor helst frukten hel.
Hvorfor er sukker usunt?
Sukker inneholder mange kalorier men ingen næringsstoffer. Et kosthold som inneholder mye sukker, kan derfor føre til både overvekt og feilernæring. Overvekt øker i sin tur faren for en rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type II og kreft.
Det er altså overvekt, uansett om den kommer av høyt sukkerinntak eller store porsjoner generelt, som fører til disse sykdommene, ikke selve sukkeret.
Et regelmessig inntak av sukker øker også faren for kreft. Drikker som er søtet med sukker, for eksempel brus og saft, øker faren for diabetes type II ved inntak fra 0,8 liter per uke.
Hvor mye sukker kan vi spise?
Anbefalingen er at maks. 10 % av kaloriene bør komme fra tilsatt sukker. Mer enn det fører til økt risiko for karies, overvekt og feilernæring. Inntaket må derimot gjerne komme helt ned på null. Vi får i oss tilsatt sukker i matvarer som søtet yoghurt, frokostblandinger og ketchup, men den absolutt største kilden til sukker er fra matvarer som vi vet inneholder mye sukker. Brus, kaker, boller og godteri er derfor noe vi bør unngå å spise.
Planlegg inntaket til lørdagskos, og unngå uplanlagt sukkerinntak når søtsuget slår til. Forebygg søtsug ved å spise deg mett på sunn mat til frokost, lunsj, middag og mellommåltider.