Førstehjelp på SATS
Få en innføring i HLR og lær mer om hvordan SATS jobber med førstehjelp for ansatte.
Førstehelpskurs for SATS ansatte
SATS jobber aktivt med førstehjelpskursing for ansatte. Plutselig og uventet hjertestans som skjer utenfor sykehus rammer rundt 3000 mennesker i Norge hvert år. (Kilde: Helsenorge). Våre ansatte skal føle seg trygge til handle dersom en slik situasjon oppstår, og derfor gjennomføres det jevnlige førstehjelpskurs og såkalte "drills" på sentrene. Som medlem på SATS er du i trygge omgivelser, hvor vi alltid har ansatte tilgjengelig med hjerte- og lungeredningskompetanse. Alle sentre er også utstyrt med hjertestartere.
Huskeregler som øker sjansen for overlevelse
Kontrollere bevisstheten og pusten: Tapp personen forsiktig og spør høyt: "Er du OK?" Hvis de ikke responderer, vipper du forsiktig hodet deres bakover, løfter haken og sjekker om de puster normalt. Hvis det ikke er pust eller bare gisping, er det på tide å handle.
Ring 113: Informer operatøren om situasjonen, personens tilstand og din plassering. Dette sikrer at profesjonell medisinsk hjelp er på vei, og operatøren kan også gi veiledning over telefonen til hjelpen kommer.
Start hjerte- og lungeredning (HLR): Dette innebærer brystkompresjoner og redningspust for å opprettholde blodsirkulasjonen og tilførselen av oksygen til vitale organer. Brystkompresjonene bør være dype og i en hastighet på rundt 100-120 kompresjoner per minutt, med en ratio på 30 kompresjoner til 2 redningspust.
Hent hjertestarter: Tidlig bruk av hjertestarter øker sjansen for overlevelse. Følg hjertestarterens instruks, og fortsett med HLR til ambulansen er på plass.